Τρίτη, Ιουνίου 23

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ


ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (25/6) ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΕΙΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.


Η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την αναστολή λειτουργίας της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Δήμου, που με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Αναστάσιου Καραμπατζού συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα (23/6) το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια για την αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που χαρακτηρίστηκε και προκλητική, αφού είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η πόλη της Νάουσας δοκιμάζεται σκληρά από τη μεγάλη ανεργία (50%) και το κλείσιμο των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας. Η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων λειτουργεί από το 2000, είναι διετούς φοίτησης και αποτελεί δημιουργικό κύτταρο που παράγει εκπαιδευτικό έργο και τονώνει την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της πόλης. Αξίζει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Δημάρχου κ. Καραμπατζού με το Γραφείο του Αρχηγού της ΕΛΑΣ Αντ/γου κ. Βασίλη Τσιατούρα, στην οποία επιβεβαιώθηκε ότι η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Σχολής είναι πολιτική και ελήφθη από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων με αρχή το πρωί της Πέμπτης (25/6) με το κλείσιμο του Δημαρχείου, τη συγκέντρωση στις 10:00 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου και την πορεία διαμαρτυρίας προς το Διοικητήριο της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν οι φορείς της πόλης και πολίτες. Ακόμη, αποφασίσθηκε επιτροπή αποτελούμενη από τους βουλευτές, το Νομάρχη και το Δήμαρχο να έχει άμεσα συνάντηση στο υπουργείο με τον υφ. κ. Μαρκογιαννάκη, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης. Μάλιστα, σε συνέχεια κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων εκφράστηκε η κοινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υποβάλλει την παραίτησή του, εάν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (30/6) δεν αρθεί η άδικη απόφαση!!

Στη σύσκεψη διαβάστηκαν οι επιστολές των βουλευτών Ημαθίας της Ν.Δ. κ.κ. Μιχ. Χαλκίδη και Ηλία Φωτιάδη, στις οποίες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση, ζητώντας να αρθεί η άδικη απόφαση ενώ διαβάστηκε κι σχετική επερώτηση που κατέθεσε στη βουλή, σήμερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τάσος Σιδηρόπουλος. Στη συνεδρίαση συμμετείχε κι ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε νέο πλήγμα για την πόλη την αναστολή λειτουργίας της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, και μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υποβάλλει την παραίτησή του από βουλευτής αν δεν ακυρωθεί η απόφαση!

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους οι Πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κάλλης της Ομοσπονδίας Εμπροβιοτεχνών κ. Προύσαλης και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας κ. Τσίτσης. Τέλος, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί μετά από αίτημα του Δημάρχου κ. Καραμπατζού και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη (24/6).

xalkidis_20ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΛΚΙΔΗ

23/06/2009

Ανακοίνωση σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της Σχολής της Αστυνομίας στη Νάουσα

Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Μ. Χαλκίδη ανακοινώνονται τα παρακάτω:

«Σήμερα έγινε αιφνιδίως γνωστή η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Βασιλείου Τσιατούρα καθώς και του αρμόδιου Υπουργείου για την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων Αστυνομικών Σχολών στην Επικράτεια, μεταξύ αυτών και της Σχολής της Νάουσας.

Η απόφαση αυτή με θλίβει ιδιαίτερα. Η εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος περιοχών οι οποίες ήδη πλήττονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως η Νάουσα.

Ενημέρωσα ήδη τον Δήμαρχο Νάουσας και το Δημοτικό Συμβούλιο για τις θέσεις μου. Θα προσπαθήσω από την Αθήνα όπου βρίσκομαι να δω πως μπορούμε να προκαλέσουμε την ανάκληση αυτής της αχαρακτήριστα σκληρής και άδικης απόφασης για την πόλη της Νάουσας.

Επιτέλους, είναι τουλάχιστον άχαρο να αναγκαζόμαστε να αναλαμβάνουμε τον ρόλο και τα καθήκοντα των βουλευτών της Αντιπολίτευσης.»

fotiadisΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

Θέμα: Ενέργειες για την άρση της απόφασης αναστολής λειτουργίας

της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με το παρόν υπόμνημα θα ήθελα να σας μεταφέρω εκ νέου την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια ολόκληρου του κοινωνικού ιστού της πόλης της Νάουσας για τη διαφαινόμενη αναστολή λειτουργίας για ένα χρόνο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων που εδρεύει σε αυτήν, γεγονός που αφενός υποβαθμίζει το ουσιαστικό και απόλυτα θετικό εκπαιδευτικό έργο της Σχολής και αφετέρου αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στην χειμαζόμενη οικονομική δραστηριότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής για την αντιμετώπιση της οποίας ως Βουλευτής Ημαθίας αλλά και ως Αναπλ. Γεν. Γραμμ. της ΚΟ της ΝΔ έχω δώσει πολλούς και σκληρούς αγώνες όπου και όποτε χρειάστηκε πέρα από κάθε κόστος.

Όπως βεβαίως μπορείτε να αντιληφθείτε, η απουσία για ένα έτος των περίπου 210 πρωτοετών δοκίμων αστυφυλάκων που φοιτούν στη συγκεκριμένη σχολή, θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην οικονομική δραστηριότητα μίας ευρείας σειράς εμπλεκόμενων με την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία και εφοδιασμό της Σχολής επαγγελματικών δραστηριοτήτων ενώ παράλληλα, θα στερήσει περίπου 40 πολύτιμες θέσεις εκπαιδευτών αλλά και βοηθητικού προσωπικού (μαγείρων, καθαριστριών, λαντζιέρων), που προσέφεραν απασχόληση και οικονομικές ανάσες σε μία περίοδο αυξανόμενης ανεργίας και κρίσης.

Η παρούσα εξέλιξη ως εκ τούτου Κύριε Υπουργέ, δε μπορεί παρά να δημιουργεί εύλογες όσο και απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους πολίτες της Νάουσας, τους φορείς της πόλης και εμού προσωπικά, για την αντιμετώπιση που έχει η πόλη από τα αρμόδια κέντρα των αποφάσεων, τα οποία με τους σχεδιασμούς τους αντιβαίνουν την ρητή και εκπεφρασμένη βούληση του Πρωθυπουργού της χώρας του Κώστα του Καραμανλή να στηρίξει την περιφερειακή βιωσιμότητα και ανάπτυξη με κάθε κόστος.

Θα σας παρακαλούσα λοιπόν, να μεριμνήσετε άμεσα και υπεύθυνα, έτσι ώστε να αρθεί η απόφαση της αναστολής λειτουργίας για ένα χρόνο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων της Νάουσας, δικαιώνοντας έτσι τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις μίας πόλης, που στη μακρόχρονη ιστορία της έχει προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική άνθιση της χώρας μας.

Θα ήθελα λοιπόν να γνωρίζετε ότι η μη άρση της απόφασης αναστολής της Σχολής θα με βρει επικεφαλής του αγώνα που δίνουν οι Ναουσαίοι για την οικονομική αναβάθμιση της πόλης τους. Μιας πόλης που ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας ενδιαφέρθηκε προσωπικά να ενισχύσει με τα ειδικά μέτρα που αποφάσισε και υλοποιεί το Υπουργείο Οικονομίας.

Με εκτίμηση,

ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜ. ΚΟ της ΝΔ

tsav_vouliΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ --Βουλευτής Νομού Ημαθίας – Νέα Δημοκρατία

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ-ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Βέροια, 23 Ιουνίου 2009

Δελτίο Τύπου

«Ζητώ άμεσα την άρση της απόφασης αναστολής λειτουργίας

της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας και θα ζητήσω άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μαρκογιαννάκη Χρήστου»

Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα την ξαφνική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Τσιατούρα Βασιλείου καθώς και του αρμόδιου Υπουργείου για την αναστολή λειτουργίας της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας.

Η απόφαση αυτή, αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τη δοκιμαζόμενη πόλη της Νάουσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα της υποβάθμισης και της μεταφοράς άλλων υπηρεσιών, όπως Επιθεώρηση Εργασίας, ΔΕΗ κ.λπ.

Ως Βουλευτής Ημαθίας θα πράξω, μέσα από πολλούς και σκληρούς αγώνες, πέρα από κάθε πολιτικό κόστος, ότι είναι δυνατόν για την ακύρωση της άδικης αυτής απόφασης, γιατί η λειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων είναι απαραίτητη στην πόλη της Νάουσας, που σημειωτέον εδώ και αρκετά χρόνια χειμάζεται και μαραζώνει από μεγάλη ανεργία.

Ευελπιστώ ότι με κοινή δράση των Βουλευτών, της Νομαρχίας, του Δήμου Νάουσας και όλων των φορέων του Νομού, πως θα πετύχουμε το ποθητό αποτέλεσμα προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της σχολής.

sidiropoulos_tasosΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ – ΠΑΣΟΚ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ :«ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ»

ΘΕΜΑ:«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ»

Κύριε Υπουργέ,

Σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση των δοκίμων αστυφυλάκων στη σχολή της Νάουσας Ημαθίας, μετά την πρόσφατη τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας τους (Π.Δ. 113/2008 (ΦΕΚ Α΄ αρ. 178/26 Αυγούστου 2008).

Η εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων Αστυνομικών είναι διετής και μέχρι πέρυσι ήταν υποχρεωτικό να γίνεται μέσα στη Σχολή με πρακτική εξάσκηση τριών μηνών στη διάρκεια του καλοκαιριού και πέντε μηνών προτού αποφοιτήσουν. Από πέρυσι, η εκπαίδευση στη Σχολή μειώθηκε στο ένα έτος – στην ουσία σε 7 μήνες, από το Νοέμβριο έως τον Μάιο – και προστέθηκε η εκπαίδευσή τους σε στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς. Επιπλέον, καταργήθηκε ουσιαστικά το δεύτερο έτος εκπαίδευσης, καθώς οι δόκιμοι αστυφύλακες εξαντλούν όλο το έτος αυτό σε Αστυνομικά Τμήματα σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) για πρακτική εξάσκηση, ασκώντας αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα. Στην ουσία όμως έτσι, δεν βελτιώνεται η εκπαίδευσή τους, καθώς η διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων ολοκληρώνεται σε 2 εξάμηνα (Οκτώβριο μέχρι Μάιο του πρώτου έτους φοίτησης) αποδυναμώνοντας την κατάρτισή τους, ενώ στο δεύτερο έτος καλύπτουν – ανεκπαίδευτοι – τις ανάγκες στελέχωσης των Αστυνομικών Μονάδων θέτοντας ζήτημα νομιμότητας και ασφάλειας των πολιτών.

Ταυτόχρονα, όπως ήδη έχει ενημερωθεί η Σχολή της Νάουσας, ο αριθμός των εισακτέων δοκίμων στη Σχολή θα είναι κατά πολύ μειωμένος την ερχόμενη χρονιά και φημολογείται ότι θα ανασταλεί τελικά και η λειτουργία της. Αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι, ενώ είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει κλειστό σκοπευτήριο στη Σχολή για τις ανάγκες εκπαίδευσης των Δοκίμων, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια γι΄ αυτό το σκοπό, ενώ το οικόπεδο έχει απαλλοτριωθεί εδώ και χρόνια. Το επικείμενο κλείσιμο της σχολής θα έχει αρνητικές συνέπειες για την περιοχή, καθώς η Νάουσα, που αποτελούσε πριν από λίγα χρόνια σημαντικό βιομηχανικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, σήμερα είναι μια πόλη που δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία, με ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Η σχολή της Νάουσας είναι η 4η μεγαλύτερη στις οκτώ που λειτουργούν συνολικά στη χώρα, με δυνατότητα εκπαίδευσης 400 δοκίμων, στηρίζοντας παράλληλα και την τοπική οικονομία. Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει προκειμένου να μην αποδυναμωθεί περισσότερο η περιοχή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι γεγονός ότι το Υπουργείο προτίθεται να θέσει την Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων της Νάουσας σε αναστολή λειτουργίας;

2. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να παρέμβει, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των δοκίμων αστυφυλάκων;

ΒΕΡΟΙΑ, 23-6-2009


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: