Σάββατο, Αυγούστου 28

Υπουργείο Παιδείας: Όχι στο σχολείο-γκέτο για Ρομά στη Βέροια !!

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζουν την ικανοποίησή τους γιατί, στη συνέχεια εκκλήσεών τους και όπως προκύπτει από το ακόλουθο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας, το τελευταίο με παρέμβασή του ματαίωσε τη λειτουργία σχολείου-γκέτο για τα παιδιά Ρομά του Εργοχωρίου Βέροιας τα οποία θα κατανεμηθούν στα τρία όμορα σχολεία (για το πρόβλημα υπάρχουν τα δύο δελτία τύπου http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3663 και http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3666). ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ καλούν το Υπουργείο Παιδείας να κάνει το ίδιο και σε 27 άλλους οικισμούς Ρομά όπου υπάρχει αποκλεισμός (σχετικό δελτίο τύπου http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3677).


26-08-10 Επίσκεψη της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Θάλειας Δραγώνα στη Βέροια
http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1083%3A26-08-10-&catid=80%3A2010-02-17-11-16-29&Itemid=806〈=el

Δελτίο Τύπου

Την Πέμπτη 26/8/2010 η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου ΠΔΒΜΘ, Θάλεια Δραγώνα, επισκέφτηκε τη Βέροια με στόχο την εγγραφή και φοίτηση των παιδιών Ρομά, και ειδικότερα της περιοχής Εργοχωρίου.

Στους χώρους του Δημαρχείου Βέροιας έγινε ευρεία σύσκεψη με την Δήμαρχο και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τους Διευθυντές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, τον Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, τον σχολικό σύμβουλο 4ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας νομού Ημαθίας, τους διευθυντές 4ου, 5ου και 8ου Δημοτικών σχολείων Βέροιας , τους εκπροσώπους γονέων και κηδεμόνων και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Επειδή οι εκπρόσωποι των Ρομά της περιοχής Εργοχωρίου δεν προσήλθαν η Ειδική Γραμματέας επισκέφθηκε τον οικισμό και συζήτησε μαζί τους.

Σε εναρμόνιση και με την πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΔΒΜ Φ.3/960/102679/ΓΙ/20-8-2010 αποφασίστηκε ότι τα παιδιά Ρομά θα εγγραφούν στα όμορα δημόσια σχολεία και η Νομαρχία θα αναλάβει τη μεταφορά τους. Για την ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι πολύ χρήσιμη η προεργασία που έχει γίνει ήδη από τη δημοτική αρχή και τους τοπικούς εκπαιδευτικούς παράγοντες σχετικά με την καταγραφή των παιδιών, την έκδοση πιστοποιητικών γέννησης, τον εμβολιασμό και τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις.

Το κτήριο που εξασφάλισε η Δημοτική Αρχή πλησίον του καταυλισμού θα χρησιμοποιηθεί για την πρωινή προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο και για απογευματινές υποστηρικτικές δράσεις των μαθητών σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Εκπαίδευσης των Παιδιών Ρομά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: