Προγράμματα συμπληρωματικών κωνωποκτονιών από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) στις
περιοχές όπου έχουν ανιχνευθεί κρούσματα με στόχο τον περιορισμό του πληθυσμού των
ενηλίκων κουνουπιών.
Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα καταπολέμησης κουνουπιών στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας, Χαλκιδικής και Λάρισας, ενώ έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχα έργα στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στο νομό Ημαθίας.
Επίσης στο σύνολο των εκτελούμενων έργων δίνεται πλέον έμφαση στην αστική καταπολέμηση για την αντιμετώπιση του γένους Culex που ενέχεται στην διάδοση του ιού του ΔΝ με αυξημένη ένταση στις περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα εγκεφαλίτιδας.
ΠΡΟΚΑΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η φετεινή εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας πιθανώς οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από παλαιότερες μελέτες υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός κυκλοφορεί στην περιοχή από πολλά χρόνια.
http://www.keelpno.gr/keelpno/2010/id990/report_total_1282010.pdf
Γιατί φέτος και γιατί στην Κεντρική Μακεδονία;
Πιθανώς λόγω των υδρο-μετεωρολογικών συνθηκών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία είναι παράγοντες που ευνόησαν την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία λόγω των γεωγραφικών της χαρακτηριστικών.
Τι εξελίξεις αναμένονται;
Σε άλλες χώρες όπου έχουν εμφανιστεί περιστατικά λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, η περίοδος αυξημένης συχνότητας της νόσου είναι κυρίως από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.
Εκτιμάται λοιπόν ότι και στη χώρα μας θα συνεχίσουν πιθανώς να εμφανίζονται περιστατικά λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου έως και τον Σεπτέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου