Σάββατο, Μαρτίου 20

Η ΑΝΝΑ ΣΠΑΡΤΑΛΗ ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ


Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ( Αγ. Α ντωνίου 26- Βέροια)το Σάββατο 20 Μαρτίου 2010, στις 8μ.μ. εγκαινιάζει την έκθεση γλυπτικής της Άννας Σπάρταλη. Τα υλικά της; Νήματα, πανιά, χάντρες, μαλλί, καλώδια….σε μια απίστευτη ερωτική πλοκή.


Η Άννα Σπάρταλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως φωτογράφος. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και πραγματοποίησε τέσσερεις ατομικές εκθέσεις. 1998 Αίθουσα Τέχνης Δ. Νεάπολης ΄΄φυσικά΄΄, Θες/νίκη, 2001 Αίθουσα Τέχνης ΄΄Φλέμινγκ΄΄, Θες/νίκη, 2004 Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο ΄΄εικαστικά νήματα΄΄, Θες/νίκη, 2007 Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Θες/νίκη.

Παράλληλα εξέδωσε διηγήματα στα λογοτεχνικά περιοδικά ΄΄Ρεύματα΄΄ και ΄΄Τραμ΄΄ , τα διηγήματα ΄΄Λίγο πριν από τον γάμο΄΄ Εκδόσεις ΄΄ΆΓΚΥΡΑ΄΄ 2004 και το μυθιστόρημα ΄΄Γερνάνε οι Γοργόνες; Εκδόσεις ΄΄ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ΄΄ 1996. Διδάσκει καλλιτεχνικά στην Μέση Εκπαίδευση

Στην παρούσα έκθεση η Άννα Σπάρταλη χωρίς να καταπιέζει την εκρηκτική της προσωπικότητα παρουσιάζει έργα απόλυτα βιοματικά. Τα βελόνια και τα τσιγγελάκια στα χέρια της παίρνουν τη θέση των πινέλων και δημιουργούν, στο χώρο,τα δικά της τεχνουργήματα που προκύπτουν από τις πρωταρχικές της μνήμες. Δίχως ωστόσο να πιστεύει στη γυναικεία τέχνη. Με την ίδια αξιοσύνη θα μπορούσε αντίστοιχα να φτιάχνει έργα με ατσάλι και φωτιές.

Την Σπάρταλη, την ενδιαφέρει να έχει, όσο γίνεται πιο ξεκάθαρη εικόνα του παζλ, που σταδιακά πυκνώνει μέσα της από τα κομμάτια της καθημερινής της αγωνίας. Την απασχολεί η στιγμή που η φύση ξεδιπλώνει τον ερωτικό της οίστρο για το θαύμα της γονιμότητας και όχι της γήρανσης. Ξεχωρίζει, περιγραφικά, ίσως και εξπρεσιονιστικά, με το μεγεθυντικό φακό, όλα εκείνα τα στοιχεία που συμβάλουν σε τούτη τη στιγμή.

Τα νήματα, οι χάντρες, το μαλλί και τα καλώδια έχουν μια ευελιξία, μια πλαστικότητα και μια απτικότητα που από τη μια κάνουν την διαδικασία κατασκευής πολύ σημαντική και από την άλλη λειτουργούν παράλληλα προς τα φυσικά υλικά, χωρίς να είναι εύθραυστα ή φθαρτά.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου – 17 Απριλίου 2010

Ώρες λειτουργίας: Τρ.- Πέμ.-Παρ. 17:00 – 21:00 , Τετ.-Σάβ. 10:00- 14:00 (και με ραντεβού)

Δεν υπάρχουν σχόλια: