Παρασκευή, Μαΐου 17

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ 58ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΗΣ EUROVISION


Tον Τελικό του 58ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision θα μεταδώσει αύριο Σάββατο 18 Μαΐου στις 22.00 η ΝΕΤ, σε απευθείας σύνδεση με το Μάλμε της Σουηδίας. Η Ελλάδα θα συμμετέχει στον Τελικό με το "Alcohol is Free", που ερμηνεύουν οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, σε μουσική των Στάθη Παχίδη και Ηλία Κόζα και στίχους Ηλία Κόζα, που πήραν το εισιτήριο για τη μεγάλη βραδιά στον χθεσινό (Πέμπτη 16.5.2013) ημιτελικό.
Η ελληνική συμμετοχή θα διαγωνιστεί στην 21η σειρά του Τελικού.  Eίναι η  δέκατη συνεχόμενη φορά, από το 2004 που διοργανώθηκε ημιτελική βραδιά στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Τραγουδιού της EUROVISION, που η Ελληνική συμμετοχή προκρίνεται σε Τελικό. Οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης με την παρουσία τους επί σκηνής ξεσήκωσαν τους 11.000 θεατές στη Malmö Arena. Εκτιμάται ότι τον Δεύτερο Ημιτελικό παρακολούθησαν περίπου 100 εκατομμύρια τηλεθεατές. 

 
Ο Τελικός θα μεταδοθεί επίσης σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας (High Definition) από την ERT HD, δορυφορικά από την ERTworld, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, τη «Φωνή της Ελλάδας», το «ΦΙΛΙΑ» και τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της Ε.ΡΑ., καθώς και διαδικτυακά από την υπηρεσία WebTV στο www.ert.gr. Τον σχολιασμό  θα κάνουν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.
Και ο χθεσινός Δεύτερος Ημιτελικός συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή τηλεθέαση στη χώρα μας – υψηλότερη από πέρσι –  αφού η τηλεοπτική του μετάδοση από τη ΝΕΤ  συγκέντρωσε για  τουλάχιστον ένα λεπτό μερίδιο τηλεθέασης 50,9%, που αντιστοιχούσε σε τουλάχιστον 3.431.454 τηλεθεατές. Συνολικά, το μέσο μερίδιο τηλεθέασης κυμάνθηκε στο 31,2% και είδαν τη μετάδοση -κατά μέσο όρο - κάθε λεπτό 1.420.711 τηλεθεατές. Υψηλή ήταν και η επισκεψιμότητα του διαδικτυακού τόπου της ΕΡΤ www.ert.gr/eurovision, που μετέδιδε σε πραγματικό χρόνο μέσω της υπηρεσίας WebTV τον διαγωνισμό για τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας περίπου 20.000 μεταδόσεις (streams).
Στον Τελικό θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, είκοσι από τους δύο Ημιτελικούς (δέκα από κάθε έναν), καθώς και απευθείας οι “big five”, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, όπως και η Σουηδία, ως διοργανώτρια χώρα. Για πρώτη φορά φέτος δε πραγματοποιήθηκε κλήρωση για τη σειρά εμφάνισης των 26 χωρών που συμμετέχουν στον  Τελικό της 18ης Μαΐου, καθώς η διοργανώτρια σουηδική Δημόσια Τηλεόραση SVT καθόρισε η ίδια τη σειρά εμφάνισης των χωρών, που έχει ως εξής:

01. Γαλλία
02. Λιθουανία
03. Μολδαβία
04. Φινλανδία
05. Ισπανία
06. Βέλγιο
07. Εσθονία
08. Λευκορωσία
09. Μάλτα
10. Ρωσία
11. Γερμανία
12. Αρμενία
13. Ολλανδία
14. Ρουμανία
15. Ηνωμένο Βασίλειο
16. Σουηδία
17. Ουγγαρία
18. Δανία
19. Ισλανδία
20. Αζερμπαϊτζάν
21. ΕΛΛΑΔΑ
22. Ουκρανία
23. Ιταλία
24. Νορβηγία
25. Γεωργία
26. Ιρλανδία

Στον  Τελικό οι Έλληνες φίλοι του Διαγωνισμού έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας μας. Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν έως 20 φορές το τραγούδι της επιλογής τους, καλώντας στο 9011199ΧΧ (προσθέτοντας τα δύο τελευταία νούμερα που αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης των χωρών τη βραδιά του Δεύτερου Ημιτελικού) ή στέλνοντας με γραπτό μήνυμα (SMS) στο 19559 με τον κωδικό της χώρας. Η χρέωση για κάθε τηλεφωνική κλήση είναι 0,61 ευρώ και για κάθε SMS 0,615 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Επίσης, για πρώτη φορά φέτος μπορούν να ψηφίσουν με τη χρήση πιστωτικής κάρτας και με τις ίδιες χρεώσεις, μέσα από την ειδική εφαρμογή για συσκευές ios και android "Eurovision Song Contest – The Official App", που μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν από την επίσημη ιστοσελίδα του Διαγωνισμού, στη διεύθυνση www.eurovision.tv/static/app/index.html. Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν αμέσως μετά την παρουσίαση των τραγουδιών, σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί από τους παρουσιαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: