Τετάρτη, Μαΐου 23

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ “APHRODISIAC” ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ EUROVISION 2012



Το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό του 57ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision εξασφάλισε στον χθεσινό Α’ Ημιτελικό η Ελλάδα, που εκπροσωπήθηκε από την Ελευθερία Ελευθερίου με το τραγούδι "Aphrodisiac", σε μουσική και στίχους Δημήτρη Στάσσου, Mikaela Stenström και Dajana Lööf



 Ο χθεσινός Α’ Ημιτελικός συγκέντρωσε υψηλή τηλεθέαση στη χώρα μας, αφού στην τηλεοπτική μετάδοση της διοργάνωσης από τη ΝΕΤ συντονίστηκαν τουλάχιστον για ένα λεπτό  4.212.289 τηλεθεατές. Συνολικά, το μέσο μερίδιο τηλεθέασης κυμάνθηκε στο 35,8% και είδαν τη μετάδοση -κατά μέσο όρο - κάθε λεπτό 1.654.486 τηλεθεατές. Στη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, το μέσο μερίδιο τηλεθέασης άγγιξε το 42,9%, ενώ υψηλό ήταν το ανάλογο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 15-24 με 50,5%, φτάνοντας στις γυναίκες της ίδιας ομάδας το 55,8%. Υψηλή ήταν και η επισκεψιμότητα του διαδικτυακού τόπου της ΕΡΤ www.ert.gr, που μετέδιδε - σε πραγματικό χρόνο - μέσω της υπηρεσίας WebTV τον διαγωνισμό για τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας περισσότερες από 40.000 μεταδόσεις (streams).


Μαζί με την ελληνική συμμετοχή από τον Πρώτο Ημιτελικό προκρίθηκαν στον Τελικό, άλλες εννέα χώρες, η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Ισλανδία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Αλβανία, η Κύπρος, η Ρωσία και η Ιρλανδία (με τυχαία σειρά). Η σειρά εμφάνισης των χωρών που διαγωνίζονται στον Τελικό, προκύπτει ύστερα από κληρώσεις που πραγματοποιούνται αμέσως μετά το πέρας του κάθε Ημιτελικού. Μετά τη χθεσινοβραδινή κλήρωση, η ελληνική συμμετοχή θα διαγωνιστεί στην 16η θέση του Τελικού.  


Στην καθιερωμένη συνέντευξη των νικητών, αμέσως μετά το τέλος του Α΄ Ημιτελικού, η Ελευθερία Ελευθερίου δήλωσε: «Η  Eurovision είναι μουσική και εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε μέσα από τη μουσική και να το απολαύσουμε. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ την Ελλάδα και απόψε ελπίζω να έκανα υπερήφανους τους Έλληνες». Η Ελευθερία αποκάλυψε επίσης, ότι όλες αυτές τις ημέρες είχε αρκετή ένταση: «Όταν ανέβηκα στη σκηνή, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δουλέψαμε τόσο σκληρά για τρία λεπτά σκηνικής παρουσίας. Σκέφτηκα όμως, ότι ανεξάρτητα από το τι θα γινόταν, έπρεπε να ζήσω τη στιγμή – και τα κατάφερα! Ήταν μια πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία, εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόμουν τίποτε άλλο».


Σε απευθείας σύνδεση με το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η ΕΡΤ θα μεταδώσει τον Δεύτερο Ημιτελικό και τον Τελικό του Διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθούν αντιστοίχως στις 24 και 26 Μαΐου και ώρα 22.00. Οι τρεις φάσεις του διαγωνισμού μεταδίδονται επίσης σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας (High Definition) από την ERT HD, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, τη «Φωνή της Ελλάδας», το «ΦΙΛΙΑ» και τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της Ε.ΡΑ, καθώς και διαδικτυακά από την υπηρεσία  WebTV στο www.ert.gr. Τον σχολιασμό για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ κάνει η Μαρία Κοζάκου.


Στον αυριανό Δεύτερο Ημιτελικό η σειρά εμφάνισης θα είναι η ακόλουθη:
1. Σερβία
2. ΠΓΔΜ
3. Ολλανδία
4. Μάλτα
5. Λευκορωσία
6. Πορτογαλία
7. Ουκρανία
8. Βουλγαρία
9. Σλοβενία
10. Κροατία
11. Σουηδία
12. Γεωργία
13. Τουρκία
14. Εσθονία
15. Σλοβακία
16. Νορβηγία
17. Βοσνία & Ερζεγοβίνη
18. Λιθουανία

Από τον Δεύτερο Ημιτελικό θα προκριθούν στον Τελικό άλλα δέκα τραγούδια. Στον τελικό θα συμμετάσχουν απευθείας οι “big five”, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς και το Αζερμπαϊτζάν ως διοργανώτρια χώρα. Η σειρά εμφάνισης των χωρών που έχουν προκριθεί στον Τελικό, μέχρι στιγμής έχει ως εξής:
1. Ηνωμένο Βασίλειο
2. Ουγγαρία
3. Αλβανία
6. Ρωσία
7. Ισλανδία
8. Κύπρος
9. Γαλλία
10. Ιταλία
13. Αζερμπαϊτζάν
14. Ρουμανία
15. Δανία
16. Ελλάδα
19. Ισπανία
20. Γερμανία
23. Ιρλανδία
26. Μολδαβία

Οι υπόλοιπες θέσεις στη σειρά εμφάνισης του Τελικού, θα οριστούν από την κλήρωση μετά το πέρας και του Β’ Ημιτελικού.


Για τους δύο Ημιτελικούς, κάθε χώρα έχει δικαίωμα ψήφου μόνο στον ημιτελικό που διαγωνίζεται το τραγούδι της. Οι τηλεθεατές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας τους. Οι Έλληνες φίλοι του Διαγωνισμού δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στον Β’ Ημιτελικό.

Στον Τελικό ψηφίζουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό της Eurovision, ανεξάρτητα από το αν έχουν προκριθεί ή όχι. Η βαθμολογία κάθε χώρας προκύπτει από την τηλεψηφοφορία του κοινού και από Κριτική Επιτροπή, σε ποσοστό 50-50. Η Αντριάνα Μαγγανιά θα ανακοινώσει από την Αθήνα τη βαθμολογία που θα δώσει η Ελλάδα στους συμμετέχοντες στη βραδιά του τελικού.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα με την ακριβή σειρά κατάταξης των χωρών στους δύο Ημιτελικούς, θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το πέρας του Τελικού του Σαββάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: