Κυριακή, Νοεμβρίου 1

ΤΣΙΠΟΥΡΟ- ΓΙΟΡΤΕΣ 2009 «Καζάνι, που βράζει!»




Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα 1 Νοεμβρίου στη Βέροια , στις 8.30 το βράδυ.

Η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, το Σύλλογο Γεωπόνων Ν.Ημαθίας και τον Όμιλο Φίλων Οίνου και Πνεύματος
διοργάνωσε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου το απόγευμα "Γιορτές τσίπουρου" στην Αντωνιάδειο Στέγη το Συμπόσιο «Οίνος και Λόγος» υπό την επιμέλεια του Συλλόγου Γεωπόνων Ν.Ημαθίας σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Οίνου και Πνεύματος και με ομιλητές τους συγγραφείς Θ Γεωργιάδη και Π Θεοδωρίδη
οι οποίοι ενημέρωσαν με “αναφορές στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεια” , και “Πόσο πνεύμα , περιέχει ο οίνος”, και την ιστορία του κρασιού.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η παρουσίαση της διαδικασίας βρασίματος των στέμφυλων για την παραγωγή τσίπουρου στο κοινό, μια διαδικασία που αποτελεί ένα είδος «ιεροτελεστίας» για τους «πιστούς» του τσίπουρου.

Έτσι, στήθηκε στην πλατεία Δημαρχείου ένα ρακοκάζανο τις δύο μέρες των εκδηλώσεων, (από τις 8.30 το βράδυ και μετά ), θα βράζει τσίπουρο, ώστε ,όσοι το επιθυμούν, να δουν από κοντά την διαδικασία παραγωγής του, να το γευτούν και να γλεντήσουν με ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Η ιδέα γεννήθηκε με την απόκτηση ενός παραδοσιακού καζανιού από την Κ.Ε.Π.Α Δ.Βέροιας, που πρόκειται να εκτεθεί μελλοντικά στο λαογραφικό μουσείο.

Στη διάρκεια του διημέρου στον Ισόγειο Χώρο του Δημαρχείου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα το τσίπουρο.

Και επειδή τσίπουρο χωρίς μεζέδες δε γίνεται ,παράλληλα με την παραγωγή και την προσφορά τσίπουρου προσφέρονται τυροκομικά προϊόντα, προσφορά τοπικών παραγωγών. Οι μεζέδες θα σας προσφέρονται σε αφθονία, ενώ τσίπουρο μπορείτε να πιείτε όσο αντέχετε…

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα 1 Νοεμβρίου στη Βέροια , στις 8.30 το βράδυ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: