Τρίτη, Νοεμβρίου 4

Ρεκόρ συμμετοχής στις Αμερικανικές Εκλογές


Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και τις προβλέψεις των εκλογολόγων, οι σημερινές εκλογές μπορεί να σημειώσουν ρεκόρ συμμετοχής και να ξεπεράσουν όχι μόνο το 63,06% των Αμερικανών που ψήφισαν στις εκλογές του 1960, όταν εκλέχθηκε ο Τζον Κένεντι, αλλά και τον αριθμό των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στις εκλογές του 1908, που είχε ανέλθει σε 66%.



Σημαντικοί παράγοντες γι' αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θεωρούνται: Η εγγραφή εκατομμυρίων νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, κυρίως νέων και Αφροαμερικανών, η υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την «τραγική εικόνα της χώρας που δημιούργησε η οκταετία Μπους-Τσέινι», όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές, αλλά και οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.


Οι Αμερικανοί θα εκλέξουν σήμερα τον 44ο πρόεδρο της χώρας τους, ανάμεσα στον υποψήφιο των Δημοκρατικού κόμματος, τον 47χρονο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις σε πανεθνικό επίπεδο, όσο και στις περισσότερες πολιτείες-κλειδιά, και στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, 72χρονο Τζον ΜακΚέιν.



Αν εκλεγεί ο κ. Ομπάμα θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ και αν εκλεγεί ο Μακέιν, η Σάρα Πέιλιν θα είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος.


Οι ψηφοφόροι καλούνται επίσης να ανανεώσουν το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας και το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων.



Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να διευρύνουν την πλειοψηφία τους και στα δυο νομοθετικά σώματα.


Την ιδέα για την αφίσα είχε διαφημιστική εταιρεία με βάση τη Νέα Υόρκη.


Στόχος της να πείσει τους ψηφοφόρους, να μην ψηφίσουν ανάλογα με το χρώμα τους αλλά με πολιτικό κριτήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια: